ההכשרה הראשונה שביקשתי לי באמנויות היתה קומפוזיציה (״מוסיקלית״). נטיותיי כעלם בן עשרים ושבע הביאו אותי מהר אל המלחינים שמעסיקים אותי כרוחות רפאים עד היום. העיקריים בהם הם י.ס. באך (J.S. Bach, 1685-1750) ו- י. קסנאקיס (Iannis Xenakis, 1922-2001). הביצועים של יצירות של באך הם המוסיקה שאני מאזין לה רוב הזמן בו אני מאזין למוסיקה. כמו ברגע זה ממש בו מנגן ארגון לפסנתר של קנטטה BWV 159, שמה ״Sehet, wir gehn hinauf gen Jerusalem״. אני כמעט ולא מאזין לביצועים של יצירות של קסנאקיס, אך הפרטיטורות שלו כל הזמן איתי, צרובות לרקע החזיונות שלי.
המקום שהוא ״הָעֲזָרָה הַגְּדוֹלָה״ כלל פרטיטורה כזו. כתבתי אותה למי שהיה המורה שלי לצ׳לו בשנים 2019-2021, מאסטרו דן ויינשטיין. הפרטיטורה הוצבה תיכף מימין בכניסה למקום, מקופלת בתוך מחברת השרטוטים של המקום. בדומה לקסנאקיס, גם אני מבין את עבודת ההלחנה כיצירת ארכיטקטורה לביצוע, הניתנת לטוב ליבם וכשרונם של מבצעים. זוהי ארכיטקטורה מפורטת, מדוייקת ומופשטת שלא ניתנת להבנה מלאה, אלא על ידי פעולה. אני לא אוהב ולא מקבל את המושג השגור ״פרשנות המבצע״. המבצע קובע עובדה. העובדה אדישה לפרשנות. ״עובדת ביצוע״ נקבעת בזמן, מתוך התכוונות ששואפת להיות שלמה (טוטאלית); לכרוך את הכתוב, ואת ערכי המבצע לכדי ״ערך אפקטיבי״, מידה חושית כנגד מידה לוגית. כך המבצע משלים את העובדה החלקית שהיא הפרטיטורה.
בדומה לקסנאקיס, גם אני מוצא את הכשרתי המתמטית לעזר רב ביצירת הארכיטקטורה הזו. בשונה מקסנאקיס, אני לעת עתה לא מוצא הכרח בשימוש מפורש באופרטורים מתמטיים בתוך היצירה עצמה. למעשה אני עדיין מופתע ומתרגש מעצם שובה הלא צפוי של ה- ״מתמטיקה״ אל תוך עבודתי. הרי השתמשתי באופרטורים כאלו בעבר, בעיקר בכאלה שקשורים בייצור ״אקראיות״. היה זה בטרם קניתי את דעתי האסתטית. ועל כן מדובר היה במשחקים קומבינטוריים של אפשרויות טכניות ללא רוח. בטכנאות, לא בקומפוזיציה. זה היה מצבי ההתפתחותי בשנים בהם ביקשתי לעצמי הכשרה של מלחין אצל מספר מורים. הראשון בהם היה המלחין אריק שפירא. אריק הסכים שאצטרף לשיעורי ההרמוניה והקונטרפונקט שלו באוניברסיטת חיפה כשומע חופשי, בעודי תלמיד למדעי המחשב בשנתי האחרונה בטכניון.
היה וטרם שמעתי, עשיתי את שיעורי הבית כפעולת חשבון לוגי המערב אך ורק את חוש הראיה. כלומר, בנוסף על ההגיון הטהור, המופשט, היה מעורב גם שיקול גרפי בפתרונות שלי לתרגילים בהרמוניה וקונטרפונקט. היעדר מעורבות של שמיעה במלאכה הותיר אותה תלושה מהאסטתי. המורה השני שלי, יובל שפירא, שלא קשור משפחתית לאריק, איתו למדתי באופן פרטני, הבין מהר את הפער הצורם הזה, והיה הראשון ללמד אותי לשמוע את הכתוב כאשר מסביב יש שקט. העבודה באותה תקופה היא שכוננה את המודוס הנפשי והגופני של הקשבה כפי שאני מבין אותו עד היום. אך הוא התרחב להקשבה גם לַנִּרְאֶה. למרקמים וחומרים.
אחד התחומים האהובים עלי במתמטיקה הוא תורת האינפורמציה. בדומה לאהבות אחרות, זה כלל לא קשור לבקיאות יוצאת דופן בתורה. אלא היקסמות מעצם שמה, מהבעיות שהיא עוסקת בה. מהאופן שבו הן מתנסחות דרכה. אך לא כלוגיקה גרידא. ולא כפואטיקה. ולא כתועלת לשלום העולם. וזאת על אף שכל אילו ישנם גם ישנם בה. הרי תורת האינפורמציה מהווה את הבסיס התיאורטי לייעול של אחסון ותקשורת מידע באופן פיזי, ולאילו השלכות סביבתיות דרמטיות.